Kortreist middagstilbud

Bygdekvinnelaget og Frivilligsentralen samarbeider om å servere kortreist mat på Herredshuset annenhver torsdag. Prosjektet heter Kort & Godt

FULLT HUS: Det er trangt om saligheten når Frivilligsentralen og Bygdekvinnelaget inviterer til middag på Herredshuset i Vanse. Foto: Mona Wikøren, Lister 24-Bygdekvinnelaget jobber for å fremme norsk matkultur, så da Frivilligsentralen inviterte oss med på Kort&Godt var vi ikke tunge å be, sier Astrid Reve.

-Det er flere frivilligsentraler i Norge som serverer middag, men vår lokale variant har en ekstra dimensjon ettersom vi, så langt det lar seg gjøre, bruker lokale råvarer, sier Mikalsen. 

Frivilligsentralen har slagordet «Møte mellom Mennekser» høyt på sin agenda, og målet med prosjektet er at folk kommer sammen og spiser og koser seg i stedet for å sitte alene hjemme. Alle er velkommen til kort&Godt, og arrangørene håper på mange gode generasjonsmøter, mange gode samtaler og mang en god latter rundt middagsbordene i Vanse.


Lokale råvarer

Menyene vil variere med årstidene, og alle de lokale matprodusenter som har blitt kontaktet er positive til Kort&Godt, og vil bidra med det de til enhver tid har å selge.

 Det har vært storfekjøtt fra Hassel og alpakka fra Lista, grønnsaker, bær og egg fra Skeime og Åsen og krydderurter fra Penne. 

-Det er viktig for oss at produsentene skal få skikkelig betalt for råvarene sine. Det er frivillige som lager mat, serverer og rydder opp etterpå, men de som leverer kjøtt, fisk og grønnsaker skal selvsagt få det de forlanger, bedyrer Mikalsen, og legger til at dette handler om respekt for mat.

Ålreite dyr 

I det siste har det også vært en del sau på menyen. 

Ideen til sauegildene springer ut fra NRKs reportasje «Matsjokket» som dokumenterer at enorme mengder sauekjøtt oppbevares på fryselagre - angivelig fordi forbrukerne ikke ønsker å spise sauekjøtt. Tonnevis av sauekjøtt sto i fare for å bli til dyrefor. Nortura har nemlig rundt 450 tonn med sauekjøtt på fryselager. Reportasjen har vekket enormt engasjement og løftet debatten og engasjementet om matsvinn. 

– Jeg synes det var helt forferdelig at det står et kjøttberg hos Nortura som står i fare for å bli destruert, sier Øystein Mikalsen, og legger til at han er strålende fornøyd med at Frivilligsentralen nå har engasjert seg i kampen mot matsvinn.






2024 © Farsund Frivilligsentral